Aardgas in nederland geschiedenis

Geplaatst op: 08.10.2019

Maar hoe moest men het dan aanpakken? Lang houdt de politiek vol dat de gaswinning geen aardbevingen kan veroorzaken. De vondst heeft de economische modernisering van Nederland in de jaren zestig en zeventig versneld en het dagelijkse leven voor de Nederlandse burger ongekend comfortabel gemaakt.

In , dus acht jaar na de ontdekking, bleek er een voorraad van maar liefst miljard kubieke meter te zijn: het grootste aaneengesloten gasveld ter wereld dat tot dan toe ontdekt was.

Daar mag je geen boortoren bouwen. Dit zorgde er voor dat in alle burgers van die stad van aardgas konden worden voorzien. Alle rechten voorbehouden. Deze vondst leidde tot het besluit om geheel Nederland aan te sluiten op aardgas. Sindsdien zijn er door het KNMI in dit gebied een paar honderd aardbevingen geregistreerd met een maximale magnitude van 3,5.

Voor al die dingen wordt aardgas gebruikt. Canonclip: De gasbel Groep 5 en 6. In Hoek van Holland wordt de tentoonstelling 'Energie Anders' gehouden, maar ook elektriciteit - Bij Zuidwending wordt een ondergrondse aardgasbuffer aangelegd in een zoutkoepel december - De nieuwe pijplijn van Nederland naar Engeland wordt in gebruik genomen - De start van gaswinning onder de Waddenzee - De bouw van de eerste Nederlandse importterminal voor vloeibaar gas gaat van start - Aardgas in nederland geschiedenis proef met groen gas wordt gestart.

Het vrijkomende elementair zwavel wordt als bijproduct verkocht. Het contract wordt voor 20 jaar afgesloten 2 januari - Op die dag wordt maar liefst miljoen kubieke meter aardgas verstookt - Bij Grijpskerk en Langelo worden ondergrondse nieuwe afleveringen prison break in gebruik genomen 1 juli - De Gasunie valt uiteen in GasTerra in- en verkoop van gas en Gasunie voor het netwerk - GasTerra start een proef met een HRe-ketel die niet alleen warmte oplevert, die vijf jaar lang informatie zal verschaffen over alle aspecten van energie en energiebesparing, aardgas in nederland geschiedenis.

Op deze locatie werd op 22 juli het bekende Groningse gasveld aangeboord. Daardoor is de prijs van gas de afgelopen jaren behoorlijk gestegen.

Praat mee op

Populaire geschiedenisboeken:. Maar wat is…. Beschrijving van de aardgasindustrie, waarbij zowel de technische als de economische en de politieke aspecten aan bod komen. Een ander deel van het aardgas gaat naar het gasfornuis, om op te koken. Deskundigen denken aan een prijsstijging van zeker euro per huishouden per jaar.

De nationale bodemschat in Het moderne Nederland.

  • Inmiddels is miljard kuub aardgas gewonnen , maar de resterende is zeker nog goed voor een halve eeuw.
  • In werd er al bij Winterswijk gas gevonden.

Er is nog een andere manier om energie op te werken, aardgas in nederland geschiedenis. In de jaren 50 wordt bij Slochteren provincie Groningen het grootste gasveld van Nederland ontdekt. Dank u wel. De Nederlandse regering wist niet beter dan dat er niet meer dan 60 miljard was gevonden?

Die moeten niet gestoord worden door de herrie van boormachines.

Wil je meer weten?

De woning werd voor de meesten een tweede huid, een veilige haven. Om de winterpiek van de aardgasvraag op te vangen wordt er van april tot oktober gas opgeslagen in oude gasvelden: Grijpskerk hoogcalorisch gas en Langelo bij Norg Slochterengas. Uw donaties stellen ons in staat Historiek verder uit te breiden en zorgen ervoor dat ons archief online blijft.

Bij Historiek vinden we dat geschiedenis niet alleen interessant maar ook relevant is. De aardgasbaten namen in de jaren zeventig en tachtig exponentieel toe: van 1,7 miljard gulden in tot 19,5 miljard in en maar liefst ah nl bonuskaart mijn ah nl profiel miljard in De effecten van het aardgas bleven niet beperkt tot de landsgrenzen.

Ook werd de ontwikkeling van energie-intensieve sectoren, dat een stille revolutie ontketende in het sobere Nederland, zoals de tuinbouw. En mogelijk nog belangrijker: het veiligheidsgevoel van veel Groningers in het bevingsgebied is door de schokken flink aangetast. In Historisch Nieuwsblad een voorpublicatie: het aardgasveld in Slochteren, aardgas in nederland geschiedenis, weve produced a complete list of books in the Myron Bolitar series in aardgas in nederland geschiedenis order that you can find below.

Joep Schenk, Groningen-gasveld vijftig jaar : kloppend hart van de Nederlandse gasvoorziening Amsterdam : Boom, Windenergie bijvoorbeeld, energie uit windmolens, is heel schoon. Het wordt wel de kurk genoemd waarop de Nederlandse economie en welvaart drijven: het enorme gasveld dat in werd ontdekt bij Slochteren in de provincie Groningen. Aardgas bracht nieuwe energie en warmte in alle hoeken van het huis.

En op het stuk land waar koolzaad groeit, kan geen graan groeien.

De Belgische senator Victor Leemans bracht het naar voren tijdens een discussie in het Europees Parlement in Straatsburg, aardgas in nederland geschiedenis. Lees voor. Blij met deze site? Herinneringen van Aletta Jacobs en Vrouwen in gevecht.

Dat we als samenleving regels hebben om te voorkomen dat bedrijven zich misdragen. Voor de Nederlandse begrotingen waren de aardgasbaten de afgelopen decennia dan ook van groot belang. Daardoor heeft het unieke eigenschappen? Aardgas in nederland geschiedenis technische problemen om veel gas te blijven winnen uit het veld zullen steeds groter worden.

Canonclip: De gasbel Groep 5 en 6.

Ga direct naar

Geschiedenis Magazine. Op 29 mei werd in Kolham bij Slochteren het eerste Groningse gas ontdekt, deel van het aardgasveld van Slochteren.

Bundeling van vijftien artikelen, naar aanleiding van het veertigjarig bestaan, over de geschiedenis van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Nannogram , het huisorgaan van het bedrijf.

Wilfried Van Herterijck, Aardgas : technische, Team Places Websites. Volgende bericht Kneppelfreed: Waarom Fries wel een rijkstaal is en Limburgs niet. Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's.